Mikao Usui, de grondlegger van Reiki
Mikao Usui werd op 15 augustus 1865 geboren in het dorp Taniai (谷合村,Taniai-mura), een deel van de huidige stad Yamagata in de prefectuur Gifu[2]. Zijn familie was welgesteld en leefde sinds elf generaties op deze plek. De vader van Usui heette Uzaemon, van zijn moeder is alleen haar familienaam Kawaai bekend. Usui groeide op in een gezin met vier kinderen, zijn ene broer Sanya werd dokter, de andere Kuniji politieagent. Usui had ook een zus Tsuru.
Usui's familie was een 'Hatamoto samoerai', een hoog niveau binnen de samoerairangen. Het familiewapen bestond uit de Maan en Ster. Deze waren de symbolen van 'Myoken Bodhisattva': de iconen voor samoerai en de helmtekens van de Chiba's. De voorvader van Usui, Toshitane Chiba genaamd heeft, in 1551 de stad Usui veroverd. Om zijn heldendaad te eren namen zijn afstammelingen de familienaam Usui aan
Mikao Usui zelf verkreeg wereldbekendheid als de herontdekker en grondlegger van het 'Usui Reiki genezingssysteem'. Het systeem steunt op twee pilaren. Enerzijds is het een methode van spirituele geneeskunst, het vormt de basis voor innerlijke rust voor de dakini[3]. Anderzijds is het systeem een lering in de energetische medische praktijk. De techniek zelf is al enkele eeuwen oud en werd onder andere gebruikt als geneeskunde door Tibetaanse monniken.
Hoe Usui Reiki doorgaf:
Usui leerde veel invloedrijke mensen kennen door te reizen. Hij werkte als privésecretaris van Shinpei Goto, het hoofd van het Ministerie van Volksgezondheid. Later werd Shinpei Goto burgemeester van Kioto en bleef Usui zijn secretaris. Na enige tijd besloot Usui zaken te gaan doen in medische apparatuur. In deze periode trouwde Usui met Sadako Suzuki. Ze kregen twee kinderen: een zoon, Fuji (1908 - 1946), en een dochter, Toshiko (1913-1935). Het gezin woonde in Kioto.
Usui zette zijn studie omtrent spiritualiteit verder voort. Het was in deze tijd dat hij zich aansloot bij een spirituele groepering genaamd 'Rei Jyutsu Kai'. Deze organisatie hield zich bezig met metafysica en bestaat tot op de dag van vandaag uit de meest spirituele monniken, nonnen en helderzienden. Hier leerde Mikao Usui veel over spiritualiteit en de connectie met healing, geneeswijzen en de uitwerking van het spirituele, mentale en emotionele lichaam op het fysieke lichaam. Door zijn opleiding binnen deze Rei-Jyutu-Ka begon de twijfel betreffende Kiko steeds sterker te groeien.
Usui spendeerde intussen veel tijd en geld aan het verzamelen en bestuderen van boeddhistische geschriften om zijn nieuw ontdekte spirituele pad te volgen. In het bijzonder bestudeerde hij de boeddhistische healingtechnieken en energetische disciplines die gefocust waren op het gebruik van 'Ki'. Aangezien Kioto vele grote en uitgebreide boeddhistische bibliotheken en kloosters heeft met verzamelingen antieke teksten, is het zeer waarschijnlijk dat Usui daar veel onderzoek heeft gedaan.
Hij begon ook andere stromingen te bestuderen, zoals het Hindoeïsme, Zoroastrisme, Shintoïsme, Shugendo[7] en hetBoeddhisme. Vooral in het Boeddhisme verdiepte hij zich grondig. In de oude teksten wordt immers melding gemaakt van het vermogen van de Boeddha om, net als Jezus later, zieken te genezen. Hij bezocht een groot aantal kloosters. Hij leerde gaandeweg eerst Chinees en vervolgens Sanskriet en Pali om oude, nooit vertaalde teksten te kunnen lezen. Uiteindelijk vond hij aanwijzingen in lessen van de Boeddha, die in Sanskriet zijn opgetekend, over diens wijze van genezen. Dit was voor hem een doorbraak.
Hij mediteerde 16 uur per dag en begon in de vroege uren met een 'wandelende meditatie'. Mediterend liep Usui van het klooster naar een plaats waar hij heel de dag in meditatie verbleef. 's Avonds keerde hij, nog steeds mediterend, naar het klooster terug. Het was tijdens een van deze Isyuguo-trainingen op deze berg (de dagen telde hij door het dagelijks weggooien van een steentje) dat er hem iets vreemds gebeurde. Tijdens het beoefenen van de Repentenance Lotus Meditatie werd zijn hoofd gevuld met een groot spetterend licht. Daarbij ontving hij de energie om niet alleen zichzelf te healen, maar ook andere mensen, zonder zelf aan energie te hoeven verliezen. Voor hem was dit een zeer betekenisvolle inwijding.
De behoefte aan Reiki was enorm. Usui opende grotere Reiki-klinieken en reisde heel Japan rond om over Reiki te vertellen en mensen in te wijden. Hij gaf zijn kennis door aan meer dan 2000 mensen en een aantal leidde hij op tot het Shinpiden-niveau, ofwel het leraarniveau. Allen waren ze boeddhist: vier marineofficieren, vijf boeddhistische nonnen, een christelijke marineofficier, namelijk Chujiro Hayashi; de rest bestond uit gewone burgers.
Mikao Usui nam de leefregels over die de Japanse keizer Meiji opstelde met als doel innerlijke rust aan te leren als levensvervulling. De leefregels gaf Usui altijd mee aan zijn leerlingen; zij moesten deze elke dag lezen en naleven. Hij kreeg steeds grotere bekendheid en bij zijn huis stonden vaak mensen in de rij om door hem behandeld te worden. Mikao Usui richtte eerst een kliniek in Harajuka bij Tokio op, in april van het tiende Taisho-jaar (1921). Later opende hij ook klinieken in Nagano en Shizuoka. Ook richtte hij de Reiki-organisatie Usui Reiki Ryoho Gakkai op. De Japanse Reikibeweging wordt ook wel Usui Shiki Ryoho genoemd.
Dank aan wikipedia.nl
De leefregels van Reiki
De vijf reikiregels:
Wie kennismaakt met Reiki, leert al snel de vijf Reiki-regels. Deze regels werden beschreven door Mikao Usui, de Japanse Zen-monnik die Reiki ontwikkelde. De regels zijn vaak op verschillende manieren beschreven. Dat komt voor een deel omdat Usui ze meerdere keren op andere manieren heeft opgeschreven, en voor een deel door verschillende vertalingen vanuit het Japans naar andere talen.
Je vindt de regels onderaan deze pagina. Wanneer je op de link klikt krijg je meer uitleg over de betreffende regel.
In de Reiki-regels zijn twee belangrijke (culturele) aspecten uit Japan terug te vinden. Allereerst is er de Japanse cultuur. Respect, beleefdheid en traditie zijn belangrijke onderdelen van de Japanse cultuur. Tachtig jaar geleden was dat nog sterker dan nu. Geen wonder dus dat er in de vijf Reiki-regels van Usui veel aandacht is voor deze zaken.
Verder zie je in de Reiki-regels aspecten terug uit het Zen-Boeddhisme. Mikao Usui was tenslotte een Zen-monnik. Zo keert het woord 'vandaag' een aantal keren terug in de vijf regels. In het Zen-Boeddhisme is het 'nu' heel belangrijk. Morgen en gisteren zijn zaken die niet of niet meer bestaan. Het is het nu waar je iets mee moet, menen de Zen-Boeddhisten.
Vijf Reiki-regels
- Ik maak mijzelf vandaag niet boos
- Ik maak mij vandaag geen zorgen
- Ik ben dankbaar voor alles wat leeft
- Ik verdien mijn brood eerlijk
- Ik eer mijn leraren, ouders en ouderen
Dank aan Allesoverreiki.nl